Het legaliseren van een handelsmerk heeft vele voordelen. Het duidelijkste voordeel is dat het de merkeigenaar juridische bescherming biedt tegen inbreuk. Dit betekent dat als iemand anders het handelsmerk zonder toestemming gaat gebruiken, de eigenaar juridische stappen kan ondernemen om hem te stoppen. Het legaliseren van een handelsmerk maakt het gemakkelijker om uw rechten af te dwingen. Dit kan zowel tijd als geld besparen. Tenslotte kan het legaliseren van een merk ook helpen om uw eigendomsrechten te verduidelijken. Er zijn een paar dingen die u moet weten voordat u een handelsnaam legaliseert. Leer hier meer over enkele belangrijke aspecten omtrent het legaliseren van een handelsmerk. 

Bekijk de beschikbaarheid van het handelsmerk

Ten eerste is het belangrijk om er zeker van te zijn dat de naam beschikbaar is voor gebruik en Het controleren van de handelsnaam is belangrijk om er zeker van te zijn dat u geen inbreuk maakt op de rechten van andere merken. Als de naam al bezet is, kunt u misschien onderhandelen over het gebruik ervan onder bepaalde voorwaarden, of moet u een nieuwe naam bedenken.

Het handelsmerk legaliseren 

Zodra u hebt vastgesteld dat de naam beschikbaar is, moet u stappen ondernemen om deze te legaliseren. Dit houdt in dat de handelsnaam wordt geregistreerd, bijvoorbeeld binnen de Benelux of merkregistratie Europa. Meer informatie over hoe u dit kunt doen, vindt u op de websites van een merkenbureau. 

Bescherming van de merkidentiteit

De meeste namen, slogans en logo’s kunnen als merk worden geregistreerd. Hierbij is het belangrijk dat hoe meer onderscheidend vermogen een merk heeft, hoe groter de kans is dat het wordt geregistreerd en hoe sterker de bescherming die het biedt als het eenmaal is geregistreerd.

Handelsmerken als activa

Handelsmerken kunnen worden gekocht en verkocht, maar ook in licentie worden gegeven. Een geregistreerd merk is een herkenbaar bezit dat waarde aantrekt. Zorg er daarom voor dat het merk en de waarde ervan behouden blijven.

Handelsmerken worden vaak geregistreerd voor verschillende klassen van goederen en diensten. Het is dus belangrijk dat u een zorgvuldige en strategische specificatie creëert voor zowel de merkbescherming als het merkgebruik.

Ken uw rechten 

Het is belangrijk op te merken dat de registratie van een handelsnaam u niet altijd exclusieve rechten geeft op het gebruik ervan – andere bedrijven kunnen de naam nog steeds gebruiken zonder inbreuk te maken op uw merk. De registratie van uw merk geeft u echter wel bepaalde wettelijke rechten als iemand het zonder toestemming probeert te gebruiken. Het is dus belangrijk om een expert op het gebied van handelsmerken in te schakelen om zeker te weten dat er geen inbreuk wordt gemaakt op de merkkenmerken die u wilt beschermen. 

Categories: Advies